spot_img

Minimalistická renovace bytu v Brně

Z klasického panelákového bytu 3+1 s umakartovým jádrem jsme vytvořili plynulý čistý prostor bez zbytečností. Kombinace barev a materiálů a zaoblených tvarů jemně rozehrává jinak elementární interiér.

Nenáročný na údržbu

Zadáním investora bylo vytvořit jednoduchý, čistý prostor, nenáročný na údržbu. Byt i po začátku užívání zůstává bez doplňků, protože tak dle investora naplňuje svou minimalistickou podobu.

Původní představa spočívala v myšlence: „Bude to bílý, černý nebo maximálně šedý“. A proto investor oslovil nás architekty, abychom vytvořili minimalistický trvalý koncept materiálů a barev. Zadáním rekonstrukce panelákového bytu byla tedy především jednoduchost. Investor si přál co nejčistší prostor, aby bylo nenáročné zde udržet pořádek. Zároveň měl být veškerý nábytek uzavřený, bez polic, bez otevřených úložných prostor.

Drobné dispoziční úpravy

Rekonstrukce spočívala v drobných dispozičních úpravách, plynulém propojení prostoru a vybudování nového hygienického zázemí. Požadavkem investora bylo také propojení prostoru kuchyně a obývacího pokoje. Původní umakartové jádro bylo nahrazeno novou konstrukcí, všechny povrchy prošly očištěním a nové omítky se nanášely několikrát pro dokonalé dorovnání povrchů. Nová jasanová podlaha propojuje všechny místnosti bytu bez přerušení. Celý prostor je dokonale sjednocený bílými omítkami a pochozí dřevěnou podlahou. V kontrastu k světlému jasanu s jemnou kresbou dřeva je v koupelně a na WC zvolena jednolitá výrazná stěrkovaná podlaha v červené barvě. Nové dveře jsou navrženy v jemně zelené. Kombinace dřeva, ostré červeně a otevřených zelených dveří vytváří v prostoru zajímavé prolnutí odstínů.

Ložnice bez úložných prostor

Za vstupem je umístěna menší přechodová zóna s botníkem a věšákem na odložení oděvů. Výhodou původní dispozice byl sklad, do kterého jsme navrhli vestavěnou uzavíratelnou skříň. Ložnice je řešena bez úložných prostor, čistě jen na spaní. Nové hygienické zázemí je navrženo se zaoblenými rohy pro příjemnější propojení prostoru. Chodba tak od vstupu pokračuje plynule do hlavního obytného prostoru.

Výrazným prvkem je červené ikonické křeslo

Kuchyně je řešena menší pracovní plochou s jídelním stolem ve středu místnosti. Místo původních dveří jsme navrhli otvor v panelové nosné konstrukci, který sjednotil dvě hlavní obytné místnosti bytu. V obývacím pokoji jsme na přání investora navrhli dva menší uzavřené kusy nábytku. Výrazným prvkem je červené ikonické křeslo od finsko-amerického architekta Eera Saarinena.

Jasanová podlaha

Materiálově jsme u nábytku volili podnože v kovu s černou povrchovou úpravou, jako kontrast k jasanové podlaze. Sedací nábytek je v hlavním obytném prostoru čalouněný. Aby vyniklo Womb chair, jídelní židle jsou v tlumenějším odstínu, růžovo šedé, a pohovka pak pouze šedá. Na míru navržený nábytek a kuchyňská linka jsou v odstínech bílé, jako by jemně vystupovaly z povrchů bílých stěn. Prvotní myšlenku zaoblení jsme aplikovali také při návrhu nábytku na míru a při výběru konkrétních produktů.

Po předání bytu jsme napjatě očekávali, jak daný prostor majitel zaplní, a k našemu překvapení se nestalo nic. I po několika týdnech prostor stále zůstává bez doplňků, věcí, obrazů, květin. Protože tak to má být.

Text: Martin Chára
Foto: Tomáš Slavík

Jsme architekti.

ika.architekti. A naše práce nás baví. Máme zkušený tým, jsme kreativní a cílevědomí. Umíme navrhnout náměstí, interiér, školu i polyfunkční dům. Nebojíme se jakékoliv výzvy. K práci přistupujeme jako k procesu, jako k cestě na jejímž konci je krásný dům a spokojený člověk. Provází nás mnoho lidí z různých oborů a dohromady vytváříme stavbu. Funkční. Tradiční nebo neotřelou, provokující či nenápadnou.

Soutěž Interiér roku

Červené akcenty, Brno; kategorie: Soukromý interiér – nízkonákladové bydlení
Autor a přihlašovatel: Ing. arch. Tomáš Dvořák, Ing. arch. Lenka Bažík, Ph.D., Petra Mojžíšová; ika.architekti s.r.o., www.ika.archi

Místo: Brno, CZ
Typ: interiér bytu, rekonstrukce
Investor: soukromý
Užitná plocha: 48 m2
Projekt a realizace: 2023

O vítězích soutěže Interiér roku rozhoduje osmnáctičlenná mezinárodní porota vedená emeritním rektorem pražské VŠUP prof. akad. arch. Jiřím Pelclem, dr.h.c. Výsledky soutěže Interiér roku za období 2023 byly oznámeny jako vrcholný bod mezinárodního kongresu o bydlení, designu a architektuře Living Forum, a to v úterý 14. 5. 2024 v pražském Centru současného umění DOX.

Doporučené články

Sledujte nás

5,912FanoušciTo se mi líbí
475NásledovníciNásledovat
spot_img

Třetí číslo časopisu Bydlení mezi panely již na stáncích

Letošní třetí číslo časopisu Bydlení mezi panely je už k dispozici na novinových stáncích i v kamenných prodejnách. Dočtete se v něm, jaké jsou aktuální novinky a trendy v oblasti...

Kompletní rekonstrukce bytu 2+KK

Jedná se o kompletní rekonstrukci bytu 2+KK z 80. let v panelovém domě na Pražském sídlišti. Požadavkem investora bylo pokusit se vměstnat do malého bytu bydlení pro jeho...

Mikrobyt pro dva

Svoje startovací bydlení si mladý pár vybral v garsonce v rekonstruovaném vila domě na Praze 9. Investoři si přáli mít plně vybavenou kuchyni, maximum úložných prostor, a hlavně...

Walk In! Vstupte!

Užijte si sprchování bez bariér a prostorových omezení. S novými sprchovými kouty Walk In Air od RAVAK získáte praktické řešení vhodné takřka do každé koupelny. Sprchové kouty Air dostaly...

Interiérem roku se stala rekonstrukce domu v Kutné Hoře

Absolutním vítězem devátého ročníku ocenění Interiér roku 2023 se stala výjimečná rekonstrukce nazvaná Nová identita domu v Kutné Hoře. Autory jsou Jan Holub a Tomáš Hanus...