spot_img

Rekonstrukce bytu v panelovém domě v Teplicích

Majitelka bytu si přála zrekonstruovat dětský pokoj pro svého teenagera. Vytvořit prostor odpovídající věku syna a jeho zájmům. Prostor maximálně praktický pro studium, zábavu a odpočinek. V průběhu realizace se rozsah rekonstrukce rozrostl na celý byt o výměře 63 m2, který následně prošel úplnou proměnou.

V bytě nakonec zůstala zachována pouze podlaha v dětském pokoji a již dříve vyměněná okna a topná tělesa. Zadání bytu bylo poměrně abstraktní: lehkost, funkčnost, jedinečnost, nadčasovost.

Spolupráce s architektem

Na základě spolupráce s architektem a investorkou byla založena firma LERROA s.r.o., která navrhuje a vyrábí nábytek a doplňky s využitím moderních a ekologických materiálů. Tato firma je také dodavatelem části interiérových prvků. Proměna bytu byla přihlášena do soutěže Interiér roku 2022.

Dětský pokoj se nese v duchu ulice a její estetiky. Betonové desky, police jako schody, a především výrazné graffiti na zdi se stylizovanou nasprejovanou malbou, která dává gesty dost jasně najevo svůj názor. Zbytek bytu navazuje na tyto výrazové prostředky betonovými stěrkami v koupelně, a především stěnou v obývacím pokoji, kde byl odhalen původní železobetonový panel, očištěn a napenetrován. Panel byl na mnoha místech popraskán, čehož se využilo jako drážky pro vedení elektro rozvodů. Následně byly tyto pukliny ošetřeny cementem a tím i zvýrazněny, což vytváří samo o sobě zajímavou abstraktní malbu.

Koupelna se sprchovým koutem

V koupelně se podařilo do malého půdorysu dostat i sprchový kout, který majitelka postrádala. Díky vloženému drátosklu do stěny pod stropem je zde přítomné i denní světlo. Velmi praktická je i odvětrávaná skříň sloužící jako mini prádelna.

Úložné prostory

V předsíni, která obsahuje hlavní úložné prostory bytu se dosáhlo odlehčení hmot pomocí zrcadel na bočních stranách skříní. Jelikož jsou stěny chodby obloženy stejným deskovým materiálem jako skříně, tím je vše lépe zakomponováno do prostoru a úložné prostory se opticky ztrácejí. Vyniká pak zde grafika černých linek madel, černých hran, věšáků a vypínačů.

Dokonalá atmosféra bytu

Atmosféru bytu definují zejména použité materiály, kterými jsou šedé podlahy z marmolea, bílá výmalba, přiznaný štuk v ložnici, světlé dřevo, šedobéžové či bílé desky na truhlářských konstrukcích, zrcadla, drátosklo a beton. Vše završují černé kontrastní doplňky. Všechny tyto barvy a materiály se spojily v knihovně v obývacím pokoji. Na této knihovně, televizní stěně a zároveň pracovním koutě jsou zámečnické konstrukce laděny barevně od bílé, přes stupně šedi až k černé. Do těchto neutrálních barev je vložena sytě žlutá barva, která se propisuje celým prostorem v podobě doplňků a jemných detailů. Dokonce do této barevnosti byla odladěna i tapisérie na zdi a reliéfní obraz od současných výtvarnic.

Spojení obýváku a kuchyně

Obývací pokoj a kuchyně byly spojeny po vybourání příčky v jeden prostor. Tím se vytvořila dostatečně velká místnost pro setkávání se s rodinou a přáteli. Proto byla také použita dlouhá lavice podél oken, která volně přechází na kuchyň a dále zeď s oknem do koupelny až na kuchyňský ostrůvek. Vše je řešeno v jedné barvě a jednom materiálu – kompaktní desce. Ta je užita i jako parapet s vyfrézovanými odvětrávacími otvory. Záda lavice kryjící radiátory jsou odklápěcí, aby se topná tělesa dala regulovat a zároveň prostor ukrývá zásuvky pro práci s elektronikou na jídelním stole.

Vzdušný prostor panelového bytu

Velký důraz byl kladen na výtvarnou stránku návrhu. Tak, aby navržené konstrukce a výrobky tvořily společně grafiku. Tomu napomáhá i spojující černá linka hran a madel v celém bytě. Proměnou tohoto panelového bytu vznikl vzdušný prostor, který v lecčem předčí i bydlení v moderní novostavbě.

Text: Jan Chára
Foto: Josef Neumann

Základní Informace

Autor návrhu interiéru: Ing. Marek Povolný, Architektonické studio GAMA s.r.o.,
Art Director LERROA s.r.o.

Realizace: LERROA s.r.o. ve spolupráci s M&B Construct s.r.o.

Doporučené články

Sledujte nás

5,912FanoušciTo se mi líbí
475NásledovníciNásledovat
spot_img

Walk In! Vstupte!

Užijte si sprchování bez bariér a prostorových omezení. S novými sprchovými kouty Walk In Air od RAVAK získáte praktické řešení vhodné takřka do každé koupelny. Sprchové kouty Air dostaly...

Interiérem roku se stala rekonstrukce domu v Kutné Hoře

Absolutním vítězem devátého ročníku ocenění Interiér roku 2023 se stala výjimečná rekonstrukce nazvaná Nová identita domu v Kutné Hoře. Autory jsou Jan Holub a Tomáš Hanus...

SANAKRYL TOP Thermo

V dnešní době klimatických změn se klade stále větší důraz na zateplení staveb proti úniku tepla a snížení tepelných ztrát. Se zvyšujícím se počtem tropických dní...

Unikátní asistence a podpora ekologických investic

„Kromě vylepšených i zcela nových asistenčních služeb, podstatného navýšení či úplného zrušení většiny limitů plnění, nabízíme třeba mimořádnou inflační garanci nebo unikátní ekologický benefit,“ představuje novinky...

Ložnice – místo pro komfortní spánek

Ložnice je místem, kde se chcete cítit příjemně a uvolněně. Abyste si mohli dopřát komfortní spánek, neobejdete se bez kvalitních lůžkovin, jako jsou polštáře a přikrývky....