spot_img

Maximální využití všech prostor

Stavební úpravy spočívaly v odstranění svislých nenosných konstrukcí a navržení zcela nové dispozice. Diagonální půdorysné členění proměnilo byt z 4+1 na 4+kk s místnostmi se samostatnými vstupy, při čemž jejich umístěním a orientací se dosáhlo větší účelnosti v prostoru.

Byt v obytném domě nesoucí se v duchu socialistického realismu je navržený z kombinovaného nosného systému, a to ze železobetonových pilířů, průvlaků i cihelného zdiva.

Obnažení původní nosné konstrukce

Rekonstrukce se tedy zaměřila na obnažení původní nosné konstrukce a její probarvení různými odstíny. Dalším úkolem bylo maximální využití všech prostor vzhledem k požadavkům investora.

Systém dřevěných polic

Ústředním motivem, který se opakuje v celém bytě, je systém dřevěných polic a skříněk, jejichž funkce se mění v závislosti na typu místnosti. Podlahy jsou dřevěné, kladení koresponduje s novým dispozičním uspořádáním.

Akvárium v soustavě polic

Odpočinkový kout je doplněn akváriem umístěným v soustavě polic. Nedaleko výrazně žluté kuchyňské linky je umístěn zajímavě pojatý jídelní stůl se židlemi a sedáky. Množství polic a skříněk má, jak je vidět na fotografiích, propracovaný systém.

Mozaikové obložení vany

Také střídmě zařízená ložnice poskytuje mnoho úložných prostor. V koupelně zaujme mozaikové obložení vany a stěny za ní. Mozaikové obložení je použito také na toaletě. Originálně je pojaté také osvětlení bytového prostoru.

Dobrá věc se podařila

Zajímavostí je, že ačkoliv návrh a zahájení stavebních prací začalo před více jak 5 lety, klient si zachoval po celou dobu chuť provádět dílo postupně a přitom se držel původního návrhu, za což mu patří velký obdiv. Většinou platí, co se neudělá hned, neudělá se nikdy nebo nakonec úplně jinak!

Slovo architekta

„Naše Studio AEIOU je architektonická kancelář v Brně, která se zabývá projekční činností novostaveb, rekonstrukcemi, návrhy interiérů a urbanismem ve všech stupních projektu. Nabízíme komplexní řešení a koordinaci od studie, stavebního povolení až po realizaci stavby, včetně poradenství s výběrem dodavatele a autorského dozoru. Základ týmu tvoří architekt a stavební inženýr, dalším okruhem spolupracovníků jsou specialisté uměleckých a technických oborů. Věříme, že všechno má svá řešení a neexistuje pouze jedno, proto rádi řešíme na první pohled věci neřešitelné a tímto procesem provázíme naše klienty. Architektura, engineering, interiér, objekt a urbanismus spolu úzce souvisí a navzájem se prolínají, nahlížíme na jednotlivá zadání komplexně a ve všech souvislostech,“ vysvětluje architekt Jan Vojtíšek.

Text: Jan Chára

Foto: Martin Zeman

 Technické údaje

 Název  Rekonstrukce bytu v Brně
 Adresa  Šumavská, Brno
 Autoři  studio AEIOU s.r.o. – Ing. arch. Jan Vojtíšek,
 Ing. Jakub Staník
 Spolupráce  Ing. arch. Tamara Vojtíšková
 Investor  soukromý
 Náklady  800.000 Kč (včetně interiéru)
 Obestavěný prostor  254 m3
 Užitná plocha  93 m2
 Hlavní dodavatel stavby  Truhlářství POHAN Senožaty
 Dodavatel interiéru  Truhlářství POHAN Senožaty
 Projekt  2015
 Realizace  2020

   

Doporučené články

Nürnberg Messe

Sledujte nás

5,912FanoušciTo se mi líbí
475NásledovníciNásledovat
spot_img

Proměna bytu ve Slaném

Byt se nachází v panelovém domě ve středních Čechách, ve městě Slaný. Požadavkem bylo vytvořit hezký vkusný byt, v nadčasovém stylu, který neomrzí, avšak s omezeným střídmým...

Péče o to nejcennější, co máme

Zdravotní pojišťovna je tak trochu součástí rodiny každého pojištěnce. Stojí v pozadí, a když je potřeba, postaví se do první linie a pomůže. Jaké ale budou podmínky...

Rekonstrukce koupelny a zádveří

Realizovali jsme kompletní přestavbu vstupní části rodinného domu. Historicky se jednalo o přístavbu, ve které bylo umístěno zádveří a koupelna spojená s WC. Původní stav V prostorném zádveří početná rodina...

Řízené větrání vás při plánování neomezí a zrychlí cestu ke stavebnímu povolení

Se stále aktivnějším prosazováním energeticky úsporných řešení v rámci evropské legislativy roste povědomí o řízeném větrání jako o významném zdroji energetických úspor a budoucím standardu veškeré nové výstavby....

Rhodos – ozářený sluncem, opředený bájemi

Úzkými uličkami mezi svítivě bílými domky stoupáte vzhůru. Míjíte tradiční taverny, stánky s gyrosem i suvenýry. A míjíte také oslíky, na nichž se někteří turisté – někdy...
Zehnder Tetris