spot_img

Proměna bytu ve Slaném

Byt se nachází v panelovém domě ve středních Čechách, ve městě Slaný. Požadavkem bylo vytvořit hezký vkusný byt, v nadčasovém stylu, který neomrzí, avšak s omezeným střídmým rozpočtem. V bytě bydlí tříčlenná rodina, a to rodiče a dospívající syn.

Dispoziční řešení

Byt se nachází v posledním patře domu, je hezky světlý. Dispozičním uspořádáním je to taková klasika, určitě jej už odněkud znáte, nebo je velmi podobný jiným bytům nacházejícím se v panelácích.

Vejdeme vstupními dveřmi přímo do chodby. Z chodby vedou dveře na samostatnou toaletu, do samostatné koupelny s menší vanou, dětského pokoje, do obývací části. Do kuchyňského prostoru se jde samostatným průchodem, též přímo z chodby. Benefitem bytu je malý uzavíratelný skládek, přístupný z úplného konce chodby. Do ložnice rodičů se vchází z obývacího pokoje.

Orientace na tři světové strany

Tento byt je orientován na tři světové strany, což je velmi pozitivní. V bytě se dá pohodlně větrat a je zde tím pádem příjemné klima po celý rok. Ložnice je orientována na jihovýchodní stranu, obývací část na jihozápadní stranu. Kuchyně a dětský pokoj na severozápad. Byt nemá bohužel ani balkon, ani lodžii.

Co se týče rekonstrukce, dispozice zůstala téměř stejná. Vybouralo se však celé jádro, na které byla navázána kuchyně a samozřejmě koupelna se záchodem. Celé nové jádro se vyzdilo z ytongu. Důvodem však nebyla nutná změna dispozice, ale stáří bytu a staré papundeklové jádro ve špatném stavu. Při této příležitosti se tedy o pár centimetrů upravila velikost koupelny. To umožnilo umístění větší vany a zároveň to pomohlo nové kuchyni, která přilehá ke koupelnové příčce. V rámci nového jádra (prostor koupelny, toalety a kuchyně) se udělaly nové rozvody vody a kanalizace.

Dvoufázová rekonstrukce

Rekonstrukce bytu byla rozdělena na dvě fáze. V této publikované první fázi, se uskutečnila rekonstrukce ložnice rodičů, a již zmíněná oblast jádra, tedy chodba, koupelna, toaleta a kuchyně.

V plánované druhé fázi klienty čekal obývací a dětský pokoj a skládek. Došlo ke kompletnímu vybourání a vyzdění nového jádra, které se oproti původní dispozici lišilo pouze v rámci několika centimetrů a došlo k vybourání betonové příčky v prostoru kuchyně. Byla zde spižírna. To je ale nahrazeno jiným novým řešením.

Dubové parkety v ložnici

V ložnici byly původní dubové parkety. Preferovala jsem jejich renovaci čili zbroušení a naolejování parket, jejich záchrana. Bohužel opět v rámci časové tísně vyhrálo jiné řešení. A to položení vinylové podlahy v dekoru dřeva. V této části jsem ustoupila od svého přesvědčení… Stěny jsou kompletně opraveny, vyštukovány a vymalovány. Celý byt má rozlohu 72 m2.

Prostor pro klidný spánek

Původní ložnice byla velmi neútulná, měla jsem pocit chaosu a mnoha prvků, které neumožní klidný spánek. Snažila jsem se o maximální zjednodušení. Velkou část prostoru zabrala vestavná skříň vyhotovená na míru truhlářem. V jemném světlounce hnědém odstínu. Vzhledem k tomu, že to hloubka skříně dovolila, architektka Aneta Dvořáková zvolila veliká posuvná křídla, která se pohybují v hliníkovém světle šedém rámu. Za to byla ráda, otvíravá křídla by zasahovala do tak už úzkého prostoru před postelí. Vzhledem k tomu, že se nedoporučuje mít postel naproti zrcadlům, je celá vestavná skříň vyhotovena v jednom dekoru, dochází tím i k maximálnímu uzemnění prostoru.

Centrální část bytu

V centrální části je umístěna postel v dubovém dekoru. Jedná se o klasickou a dostupnou kolekci Ikea malm. Postel má volitelné výsuvy s úložným prostorem. Za čelem postele architektka zvolila světlý zemitý odstín zdi, který je tón v tónu s nábytkem. Symetricky jsou zprava i zleva umístěny na zdi minimalistické noční stolky, vyhotoveny také na míru truhlářem. Jedná se opět o stejný odstín jako má skříň. Asymetricky k tomu je uspořádání nábytku doplněno jedním závěsným kusem. Tato skřínka byla navržena pro budoucí umístění televize. Zatím je to spíše jakýsi oltář na dekorace a oblíbené věci majitelů. Symetrie ložnice je podtržena dvěma obrazy nad postelí velmi jemných barev a s abstraktním motivem. Podlahu auchitektka opatřila dvěma kusy koberečků z prodejny Hennes & Mauritz, jsou ze 100% přírodních materiálů. S nádechem starorůžových, hnědých a béžových barev. Díky velikému oknu působí ložnice světlým a útulným dojmem.

Dispoziční úpravy kuchyně

Co se týče dispozičních úprav v kuchyni, byly minimální. Kuchyňská linka je navržena do písmene L s tím, že došlo k bourání původní spíže na potraviny. Ve stejném místě vznikla spousta úložného prostoru, veliká potravinová skříň. „Snažila jsem se o maximální zjednodušení a celistvost. Pocitově vyvážený úložný a volný prostor. Všechna dvířka kuchyně jsou plná, pouze jeden díl má otevřené police pro výstavu dekorací a snazší přístup. Kuchyně má smetanovou světlou barvu, avšak pocitově teplou, příjemnou. Malé detaily jsou stříbrné a šedé. Jemnost kuchyně umocňují světlé bílé spotřebiče. Kovově šedá lednice stojí jako samostatný solitér na místě původní lednice. V kuchyni je opět pratelný kobereček, dřevěné schůdky pro pohodlnější přístup k vyšším dvířkům. Kuchyně je kompaktní, od podlahy ke stropu. Obklad je vyhotoven ze skla, z lacobelu antracitové barvy. Tato antracitová metalíza oživuje velmi jednoduchou a čistou kuchyni,“ popisuje architektka. Důraz byl opět kladen na hezké opravdové přírodní materiály a dekorace. V kuchyni je veliké okno, díky čemuž se zde daří i vzrostlým květinám.

Vstupní chodba

Tato vstupní chodba je vlastně vypovídajícím centrálním prostorem odkud vstupujeme a procházíme dál. Zmiňovaná dlažba zemitého tónu je oživena běhouny stejné kolekce ale jiného odstínu jako v ložnici. Běhouny jsou bavlněné a pratelné. Z chodby můžeme plynule projit do části kuchyně, odkud jde do chodby příjemné denní světlo.

Přestože je chodba úzká a malá, je dobré ji neupozaďovat a snažit se ji něčím oživit. „Moje doporučení je, že každá místnost bytu by měla být útulná/příjemná. Vlastně i každá část nějakého prostoru. Na fotografii například vidíme, že i v úplně zadní části jsou kameninové vázy a zapálené svíčky, což dělá prostor zajímavější,“ doplňuje architektka. V chodbě zůstaly původní botníky, Ikea Bissa. Časem je plánované ještě jedno veliké centrální zrcadlo. Snahou bylo eliminovat pověšení mnoha kabátů a bund v prostoru a ponechání obuvi volně po podlaze. Maximum věcí se uložilo do zadní bílé vestavné skříně.

Rekonstrukce koupelny

„Vzhledem k tomu, že je koupelna opravdu malinký prostor, snažila jsem se nepoužívat žádné tmavé prvky. Jen ji vyčistit a zjemnit. Dlažba, která je na podlaze, posloužila i k obkladu bílé vany a prostoru za vanou. To je vlastně jediná obložená stěna koupelny. Všechny ostatní stěny jsou vyhotoveny speciální epoxidovou stěrkou vhodnou do vlhkých provozů. Nábytek je opět na míru od truhláře ve stejném dekoru jako toaleta a ložnice. V pravé spodní části koupelny je umístěna pračka, a tak je mezi závěsnou skřínkou a pračkou ponechaný volný prostor pro koš na prádlo. Nad umyvadlem je dominantní kruhové zrcadlo s led osvětlením. Koupelna je doplněna dekoracemi z přírodních materiálů a starorůžovými odstíny, které koupelnu bez denního světla pocitově zateplují.“ Koupelna byla také opatřena novým topným žebříkem, který jí dosud chyběl, a tak dříve klientům neschly ručníky. Bylo to jedním z přání klientů. V rámci jádra byly upraveny dispozice elektroinstalací. Avšak ve zbytku bytu se rozvody neupravovaly.

Architektka Aneta Dvořáková by dotáhla ještě některé detaily. Příkladem je betonové nadpraží při vstupu do kuchyně, které je zbytečné. Tento obdobný detail se opakuje v chodbové části i u vstupu do dětského pokoje. Při vybourání těchto betonových prvků by šlo více světla do chodby a prostor by byl čistší a vzdušnější. Klienti měli však omezený čas na rekonstrukci a rovněž striktní finanční rozpočet. Také nechtěli obtěžovat sousedy nadbytečným hlukem a prachem. Jejich rozhodnutí architektka respektovala.

Toaleta a její proměna

Tento prostor je úplně minimální, takže se nedalo moc vymýšlet. „Byli jsme rádi, že se podařil umístit geberit. Nad geberitem je navržena skřínka vyrobená truhlářem pro úklidové prostředky a podobné věci. Samozřejmě je v ní také schován revizní otvor pro techniky. Stále platí, že na malých detailech záleží. Takže doporučuji, že i na toaletě by mělo být pár hezkých detailů. Čistá toaleta a pár doplňků stačí,“ připomíná architektka.

Omezené finanční prostředky investora

Tato rekonstrukce byla vázána omezenými finančními prostředky. Takže architektka vycházela opravdu ze standardů stávajícího trhu. Ať šlo o výběr materiálů, technických řešení, nábytku nebo dekorací. Vše bylo vybíráno střídmě a s rozvahou. Proto se nebojte oslovit architekta. Hezké bydlení není jen výsadou movitějších lidí. Krása, útulno a harmonie prostoru se nedělá pouze drahými a nedostupnými prvky. Je to souhrn určitých přístupů, znalostí, dodržování zásad a rad. Vhodných kombinací, materiálů nebo prvků podporujících přírodu v našem interiéru. A bydlet hezky může opravdu každý z nás. Možná se to nezdá, ale právě prostředí, ve kterém trávíme mnoho času, nás nevědomě ovlivňuje. Proto není nikdy pozdě se o své bydlení začít zajímat a věnovat mu čas a energii. Pokud ho totiž jednou hezky a chytře zařídíme, čerpat z něj budeme téměř každodenně a pak ho stačí jen udržovat.

Text: Martin Chára
Foto: KKFOTO

Aneta Dvořáková
Věnuji se oboru architektura a design. Již odmala jsem přestavovala dětský pokoj, na škole navrhovala výmalby tříd a stále pozorovala prostor a přemýšlela o něm. Architekturu vnímám jako obor velmi komplexní, který spojuje funkčnost, praktičnost, estetiku, eleganci a krásu. Je propojením mnoha oborů, technických znalostí, moderních poznatků a stále se vyvíjí. Jako architektka se snažím být empatická, udržet logiku návrhu a výsledek realizace. Urbanismus je architekturou velkého prostoru, interiéry jsou architekturou malého prostoru. Exteriér a interiér spolu ale souvisí, a je potřeba vnímat jejich spojení. Myslím, že krásnější obor jsem si vybrat nemohla.


Původní stav bytu

Stav bytu po rekonstrukci

Doporučené články

Sledujte nás

5,912FanoušciTo se mi líbí
475NásledovníciNásledovat
spot_img

Walk In! Vstupte!

Užijte si sprchování bez bariér a prostorových omezení. S novými sprchovými kouty Walk In Air od RAVAK získáte praktické řešení vhodné takřka do každé koupelny. Sprchové kouty Air dostaly...

Interiérem roku se stala rekonstrukce domu v Kutné Hoře

Absolutním vítězem devátého ročníku ocenění Interiér roku 2023 se stala výjimečná rekonstrukce nazvaná Nová identita domu v Kutné Hoře. Autory jsou Jan Holub a Tomáš Hanus...

SANAKRYL TOP Thermo

V dnešní době klimatických změn se klade stále větší důraz na zateplení staveb proti úniku tepla a snížení tepelných ztrát. Se zvyšujícím se počtem tropických dní...

Unikátní asistence a podpora ekologických investic

„Kromě vylepšených i zcela nových asistenčních služeb, podstatného navýšení či úplného zrušení většiny limitů plnění, nabízíme třeba mimořádnou inflační garanci nebo unikátní ekologický benefit,“ představuje novinky...

Ložnice – místo pro komfortní spánek

Ložnice je místem, kde se chcete cítit příjemně a uvolněně. Abyste si mohli dopřát komfortní spánek, neobejdete se bez kvalitních lůžkovin, jako jsou polštáře a přikrývky....