spot_img

Byt určený pro mladý pár

Řešený třípokojový byt o výměře 80 m2 se nachází v Bratislavě v bytovém domě z padesátých let minulého století. Základním požadavkem při návrhu interiéru bylo vytvoření vzdušného moderního prostoru, v minimalistickém designu, který by reflektoval současné trendy interiérového navrhování.

Denní a noční zóna

Architekt využil skutečnosti, že objekt bytového domu má sloupový železobetonový nosný systém s nenosnými vnitřními příčkami, díky čemuž bylo možné upravit dispoziční řešení bytu. Záměrem při návrhu bylo vytvoření samostatné denní a noční zóny s neprůchozími místnostmi. K vytvoření samostatných zón byly nutné i dispoziční změny v rámci bytu.

Přiznaný překlad s posuvným policovým regálem

Přemístěním kuchyně do společného prostoru s obývacím pokojem a vstupní halou se oddělila denní část od noční a zároveň byl vytvořený vzdušný a otevřený prostor určený na komfortní trávení času. Významný prvek v tomto prostoru je přiznaný překlad s posuvným policovým regálem.

Plnohodnotná místnost momentálně slouží jako pracovna

K dosažení zádveří vstupu byla navržena nábytková sestava plynule přecházející do obývákové části a pro optické zvětšení vstupní haly velkoplošné zrcadlo. V místě bývalé kuchyně se odstraněním komory vytvořil prostor pro plnohodnotnou místnost, momentálně sloužící jako pracovna, která má do budoucna funkčně splňovat všechny požadavky klientů na dětský pokoj, případně na ložnici, kde se bude nacházet dostatek úložného prostoru.

Prostornost koupelny je umocněna rozměrným zrcadlem

Noční část je dále tvořena prostornou ložnicí otočenou do tichého vnitrobloku, WC místností a koupelnou. V té nastaly radikální změny, nakolik byla zvětšena na úkor ložnice a původní vana byla nahrazena sprchovým koutem, při kterém se bylo třeba popasovat s odvodněním žlabu. Prostornost koupelny je umocněna použitím nadrozměrného zrcadla, ze kterého vystupuje umyvadlová sestava spolu s vodovodní baterií. Na podpoření výsledného efektu byly navrženy velkoformátové obklady s minimálními spárami a bezspárová polyuretanová podlaha.

Bylo třeba dorovnat výškový rozdíl mezi místnostmi

Jedním z problémů bylo vypořádání se s rozdílnou výškovou úrovní jednotlivých místností, místy dosahující až 15 cm i s rozdílnými původními skladbami podlah. Aby bylo možné dosáhnout jednotné úrovně podlahy a také bezprahového přechodu do místností, bylo třeba dorovnat výškový rozdíl mezi místnostmi. Ze statického hlediska se přistoupilo k vytvoření dřevěného nosného roštu. Jako zvuková izolace byl mezi nosný rošt použit písek z původní skladby podlahy. Na rošt byly osazeny OSB desky ve dvou vrstvách, na které se lepily dřevěné parkety.

Barevná paleta

Barevně je byt laděn do světlých barev a přírodních materiálů. V celém obytném prostoru je použita dřevěná vlysová podlaha uspořádaná do stromku. V koupelně a WC je navržena hedvábně šedá polyuretanová podlaha. Stěny v celém bytě jsou minimalisticky řešeny bílou barvou místy doplněné o obrazová díla. K dosažení čistých linií byly v celém bytě navrženy bezzárubňové dveře s výškou dveřního křídla 2150 mm doplněné o zapuštěné soklové lišty.

Důraz na odkládací prostory

Nábytek v celém bytě je řešen jako A-typový s důrazem na odkládací prostory. Policová sestava v chodbě a kuchyňská linka jsou hedvábně šedé barvy v kombinaci s dřevěnou dubovou dýhou. Ta je použita i na obývákové stěně. Jako protiváha k dýze je zde použita černá nika s vystupující TV skříňkou, která odkazuje na černou kuchyňskou zástěnu.

Vodovodní armatury jsou řešeny jako podomítkové

K dosažení maximální estetiky prostoru byly prvky jako elektrická rozvodnice, vnitřní jednotka klimatizace a rozvody topení ukryty v nábytku (zasekané do zdiva). Také koupelnové vodovodní armatury jsou řešeny jako podomítkové.

Zajímavá použitá technická řešení

V rámci nábytku byly navrženy atypické prvky jako například jídelní stůl s betonovou podnoží, posuvný policový regál, držáky ručníků s integrovanými zásuvkami a kovový sušák na ručníky ve sprchovém koutě.

Text: Jan Chára

Foto: Pavel Kudiváni/Kudivani Photography


Technické údaje

Autoři: Ing. arch. Marek Abramovič
Podlažní plocha: 80 m2
Návrh: 2019
Realizace: 2019
Adresa: Bratislava

Řešený třípokojový byt o výměře 80 m2 se nachází v Bratislavě v bytovém domě z padesátých let minulého století. Základním požadavkem při návrhu interiéru bylo vytvoření vzdušného moderního prostoru, v minimalistickém designu, který by reflektoval současné trendy interiérového navrhování.

Původní stav bytu

Rekonstrukce bytu s cílem vytvoření vzdušného moderního prostoru

Doporučené články

Sledujte nás

5,912FanoušciTo se mi líbí
475NásledovníciNásledovat

Pozvánka na Konferenci Interiéry 2024

Zveme vás na Konferenci s odbornými přednáškami Interiéry 2024, která se koná ve čtvrtek 7. listopadu 2024 v Brně na Výstavišti v přednáškovém sálu Rotunda. Akce je určena...

Plzeň hostí veletrhy Moderní dům a byt a Žena a domov

Již po sedmnácté se v Plzni uskuteční dvojice oblíbených veletrhů, které se stanou jedinečnou příležitostí pro všechny milovníky moderního bydlení a zdravého životního stylu. Od pátku 18. října...

Páté vydání časopisu Bydlení mezi panely je již na stáncích i v kamenných prodejnách

V letošním pátém vydání časopisu se dočtete, jaké jsou aktuální novinky a trendy v oblasti bydlení. Současný panelový dům už není v mnoha případech ona klasická šedivá krabice,...

Nenechte si ujít konferenci Rekonstrukce a provoz bytových domů

Zveme vás na konferenci Rekonstrukce a provoz bytových domů 2024, která nabídne aktuální informace pro správce domů, zástupce bytových družstev a SVJ, projektanty, energetické specialisty a další...

Odhlučnění podlahy, stěn a stropu

„Tak už zase prší. Venku se dá být maximálně slabé dvě hodinky. A ta naše robátka celý den doma v patře dupou a nevadí jim, že si...
spot_img