spot_img

Sladká pokušení naší čtenářky

Pečení, a zvláště dortů, je hodně individuální záležitost, a to nejen po osobní stránce. Každá trouba peče trochu jinak, každý robot trochu jinak rychle šlehá a každé vejce je trochu jinak veliké.

K dokonalé sladké tečce máme každý trochu jinou cestu, ale žádná není složitá. Jen to chce vytrvat a nevzdat to.

Z dopisu čtenářky Evy

Dobrý den,

v jenom z dřívějších vydání Vašeho časopisu mne zaujalo, že jste se tam, na několika stránkách, věnovali cuketovému menu. A tak mne napadlo, že bych i já mohla přispět s troškou do mlýna. Mám rozvětvenou rodinu, každou chvíli má někdo narozeniny, a tak je nasnadě jubilanta něčím obdarovat. Zkusila jsem upéct první dorty. A tak jsem místo ponožek a triček začala členy rodiny, ale i kamarádky a kamarády, obdarovávat vlastnoručně vyrobenými dorty.
Samozřejmě to nebylo tak, že by mi hned všechny dorty šly samy, spousta věcí se nepovedla. Cukrářská alchymie je hodně složitá. Je to běh na dlouhou trať, ale stojí za to. Není nic hezčího, než rozzářené oči malé jubilantky, která přebírá svou sladkou tečku.
Letos v únoru se to opravdu sešlo, a tak byly předány dokonce čtyři dorty s těmito názvy: Eliščin jahodový polibek, Ondrovo borůvkové pohlazení, Martinovo mrkvové pokušení a Štěpánův mangový sen.
Improvizace je skvělá záležitost, ale základem každého dobrého dortu je recept – přinejmenším pokud začínáte. Časem třeba přijdete na to, jak ho upravovat, měnit a ozvláštňovat, ale je dobré mít v záloze klasiku, která spolehlivě funguje.

Posílám Vám pár fotografií dortů a několik rad pro Vaše čtenáře.

Srdečně zdraví Eva Ch.

NĚKOLIK RAD

Jaký korpus?

Korpusů existuje spousta. Liší se jak příchutí, tak přípravou a následnou konzistencí. Základní rozdělení je na třené a šlehané. Třené jsou většinou na bázi másla, jsou těžší a hutnější. Výborně se hodí třeba na spodní patra vícepatrových dortů. Základem šlehaných korpusů bývají vejce, ať už celá nebo pouze bílky. Takové dorty jsou lehčí a nadýchanější, tak trošku mohou připomínat piškot.

Jaký krém?

Krémů existuje snad ještě více druhů nežli korpusů. Od krému potřebujete především hladkou strukturu a ideální výslednou konzistenci. Většina lidí automaticky sahá po máslovém krému, mně to přijde trochu škoda. Krém je nositelem chuti celého dortu, propojuje výslednou chuť a probouzí naše chuťové buňky. Velmi dobré jsou krémy na bázi mascarpone, mají bohatou chuť a krásně drží tvar.

Jak krémy kombinovat?

To už je opravdu otázka vkusu. Někdo má v lásce klasickou variantu vanilkového dortu s čokoládovým krémem, jiný rád tvoří opačnou variantu – tmavý korpus a světlý krém. Kombinací je ale opravdu nespočet a kreativitě se meze nekladou.

Správná forma je základem úspěchu

Začátečníkům často dělá problém nesprávně zvolená forma, z níž pak korpus nejde vyklopit bez potrhání, nebo nevhodná velikost, se kterou chybí/přebývá těsto. Doporučují se zcela určitě formy otevírací. Dno se vykládá pečicím papírem, boky jsou vymazávány máslem a vysypávány hrubou moukou. Pak už jde dort z formy vyklopit stoprocentně bez problémů.

hotový korpus před kompletací a zdobením budoucího dortu

Poslední tečka

Poslední tečkou je zdobení. Zdobit můžete ovocem, čokoládou, cukrovým zdobením. Taky ho můžete potáhnout marcipánem nebo sladkou potahovací hmotou. Na řadu přicházejí také květiny, které je možné různě kombinovat s pralinkami, makronkami, pusinkami, a samozřejmě také s různými druhy ovoce. Takové dorty jsou elegantní a krásné. Jen pozor, vždy se raději v květinářství poraďte, zdali nejsou květiny, které se vám líbí, jedovaté.

Na co si dát pozor

Častým problémem, a vím o tom své, bývá v cukrařině netrpělivost. Každá věc opravdu potřebuje svůj čas a klid. Dejte si pozor, abyste neuspěchali šlehání vajec a abyste nešlehali příliš rychle krémový sýr. Také nechte dort opravdu vychladnout. Korpus je velmi vláčný a mohl by mít tendenci se trhat. Při rozkrajování korpusu na patra postupujte pomalu. Sama si vždy ráda nejprve nožem naznačím, kde budu řezat, a až ve chvíli, kdy se mi oba konce řezu „sejdou“ na jednom místě, do dortu opravdu zakrojím. Ideální je dort rozkrojit na tři díly, ale pokud na to váš korpus není dost vysoký, volte raději variantu, kdy bude v dortu jen jedna vrstva krému. Pokud by byly pláty korpusu příliš tenké, mohly by se zbytečně potrhat nebo rozpadnout.

Text: (ech)
Foto: Jan Chára

Doporučené články

Konference TZB-info Rekonstrukce a provoz bytových domů 2023

Sledujte nás

5,912FanoušciTo se mi líbí
475NásledovníciNásledovat
spot_img

Jak si nezničit kuchyň a zdraví

Věděli jste, že nedostatečným odsazením kuchyňské linky může dojít ke kondenzaci vlhkosti a vytvoření nebezpečných plísní? Víte, že v okolních státech západní Evropy se mění kuchyňský...

Kytky, které čistí vzduch

Vytvořte si doma prales, ve kterém se vám bude dobře dýchat… některé květiny totiž mají velmi užitečnou vlastnost – umí filtrovat ze vzduchu škodlivé...

Radiátor jako šikovná příčka v koupelně

Když se řekne koupelnový radiátor, většině lidí se vybaví chromovaný žebřík pod náporem mokrých ručníků. Ti odvážnější si představí totéž v barevném provedení. Málokdo však...

Tři boxy z Packwallu v otevřeném prostoru

Malý byt v proseckém paneláku z konce šedesátých let minulého století doposud nebyl výrazněji upravován. Byt je vymezen z východní strany lodžií přes celou šířku dispozice, západní...

Marie Michaela Šechtlová – Přijít věcem na kloub

Tu vlastnost dostala Marie Šechtlová „do vínku“ od svých předků, kteří v několika generacích posouvali kupředu úroveň umělecké fotografie v Táboře. Marie nevykročila jejich cestou, ale...
Zehnder Tetris