spot_img

Na byt se podívali „novým okem“

Přátelé-klienti koupili malý podkrovní byt po rekonstrukci v Praze Bubenči. Vše bylo „téměř“ v pořádku, až na to, že byt neměl duši a byl pro tříčlennou rodinu se psem dispozičně nevyhovující.

Rozhodli jsme se na interiér bytu podívat „novým okem“ jak dispozičně, tak materiálově. Požadavek na vytvoření druhé koupelny, oddělené ložnice, hodně úložných prostor a druhý „pokoj“ navíc, zcela předurčil limity uvažování.

Vzdušný prostor

Chtěli jsme vytvořit světlý a vzdušný prostor, a tak jsme vážili každý centimetr. Všechny prostory jsme otevřeli do střechy. Vytvořili jsme samostatnou ložnici, dvě koupelny a vestavěné skříně různých hloubek, které vynášejí spací patro nad kuchyní.

Hra barev

Hlavním materiálem zvolili architekti probarvenou MDF v šedomodré barvě s viditelnou strukturou vláken, jejíž odstíny se mění během dne podle chromatičnosti světla. Denní světlo probarvuje materiál do studených modrošedých tónů, večerní teplejší světlo jej posouvá až k fialovým valérům. Zajímavostí materiálu MDF (včetně probarvení) je to, že je barevně homogenní v celém řezu, takže nemá rub ani líc a je možno jej frézovat, což ovlivnilo design „úchytek“.

Orientace bytu na západ

„Kvůli orientaci bytu na západ jsou některé partie stinné a tak jsme je udělali v bílé homogenní barvě totožné s odstínem bílé malby. Dalším z témat byly dveře. Tento modernistický dům z 20. let 20. století má velmi pěkné dobové detaily, mimo jiné i ve společných prostorách domu a kliky do originálních bytů jsou jedněmi z nich. Obešli jsme sousedy a odkoupili dvě kliky, zaměřili jsme si dobové dveře a udělali repliky,“ dodává architekt Martin Kožnar.

Interiéru sluší akcenty jasných barev

Architektům šlo o to pozvat sem něco z toho starého příběhu domu a zároveň nechat vedle toho zaznít to nové. Dubová kvalitní podlaha a retro nábytky zpívají stejnou píseň o příběhu času. Časem se při zařizování ukázalo, že interiéru sluší akcenty jasných barev a byla to opravdu radostná práce.

Text: Jan Chára
Foto: Antonín Matějovský


Technické údaje

Adresa: Bubeneč, Praha 6
Autor: Martin Kožnar
Spolupráce: Miroslav Bachura, Lenka Burdová (retro nábytek, světla)
Užitná plocha bytu: 63,9 m2
Realizace: 2014

Původní vybavení bytu

Byt po realizaci proměny

Doporučené články

Sledujte nás

5,912FanoušciTo se mi líbí
475NásledovníciNásledovat
spot_img

Stavební veletrh Brno nabídl řešení pro lepší bydlení

Chcete lépe bydlet? Chystáte se stavět, rekonstruovat či modernizovat svůj domov? Hledáte informace o dotačních programech, nových stavebních materiálech a technologiích? Zajímají vás udržitelná a energeticky úsporná...

Předplatitelská soutěž BMP

Objednejte si roční předplatné do 30. května 2024, a to e-mailem na danap@send.cz nebo na telefonních číslech 225 985 225 a 777 333 370. Pro 10 předplatitelů jsme připravili knihy...

Relax na maximum. Koupelna s prvky přírody uklidní a potěší smysly

Koupelna je prostředím, v němž se po dlouhém dni zbavujeme nejen fyzických nečistot, ale také stresu a napětí. Rustikální koupelny se na psychickou pohodu přímo zaměřují...

Barevný trend na rok 2024 – Sametový šeřík

Každý rok představuje značka prémiových barev Dulux nový barevný odstín, který je výsledkem rozsáhlého výzkumu globálních společenských, designových a spotřebitelských nálad. Pro rok 2024 bude...

Speciální 3D povrchy interiérových dveří nabízí autentický dřevěný vzhled a zároveň vysokou odolnost

Jedním z kritérií, kterým je potřeba při výběru interiérových dveří věnovat pozornost, je povrch. Ten by měl odpovídat intenzitě „provozu“ v domácnosti a také konkrétní místnosti. Mezi...