spot_img

Celková rekonstrukce bytu 2+1 v bytovém domě z 60. let

Byt se nachází v cihlovém bytovém domě postaveném v 60. letech minulého století. Výměra bytu činí 51 m2. K bytu náleží i větší sklep, což je velkou devizou. Původní dispozice neodpovídala požadavkům majitelů. Nevýhody spočívaly ve velmi malé koupelně a kuchyni.

Proto bylo nutné dispozici změnit, aby byl pohyb v nové domácnosti harmonický. Bytový dům leží v pěkné a tiché lokalitě asi 20 km od Prahy. Byt je orientován na jihovýchod, je tedy hodně slunný i teplý. Majitelé bytu žijí velmi moderním životem, i jejich stávající bydlení v domku bylo moderní a nadčasové. Milují moře, rádi jezdí na zahraniční dovolené do přímořských destinací. Josef si rád lebedí u televize a Marie u svého notebooku. Podnikají cyklistické výlety po památkách v ČR.

Původní stav

Dispozice bohužel nevyhovovala. Byt měl příliš malou koupelnu s rozměry 2,5 m2 i kuchyň 5,6 m2. V zádveří neexistoval adekvátní úložný prostor na svršky a boty. Chybělo místo pro pracovnu, kterou manželé požadovali.

Požadavky investora

Moderní interiér s čistými liniemi. Hlavně navození pocitu útulnosti, nemají rádi sterilitu. Investoři dále požadovali minium otevřených prostor, žádné zbytečné police na usazování prachu a také oblé rohy u nábytku, pohodlné jídelní židle s područkami.

Měli také zájem o velký sprchový kout s možností odkladné plochy. Manželé rovněž potřebují dostatek úložných prostor, neboť se budou stěhovat do 2+kk z velkého rodinného domu. Chtějí co nejvíce každodenních předmětů schovat a propojit obývák a kuchyň.

Podlahu si vybrali vinylovou. Přáli si také kvalitní bezpečnostní dveře, jídelní stůl pro 4 osoby. Vyžadovali i pracovní koutek pro malý notebook a tiskárnu a také vhodné umístění pračky. Dále velký a pohodlný gauč. Speciálním požadavkem bylo, aby šlo pohovku rozkládat primárně ne jako dvoulůžko, ale každé lůžko zvlášť, a také aby měla pohovka úložný prostor. Při výběru designérka našla jedinou vhodnou modulární pohovku IKEA VALLENTUNA, která tyto požadavky splňovala, rovněž i menší knihovničku. Dalším požadavkem byla postel o šířce 180 cm se zvýšeným sedem ve výšce minimálně 50 cm.

Délka průběhu kompletní rekonstrukce

Klienti architektku Hedviku Novotnou poprvé oslovili v srpnu 2018. Byt byla zaměřit v září 2018, ale projekt započal v únoru 2019. Celá rekonstrukce pak startovala v půlce července 2019. Klienti na celou záležitost nespěchali, proto se postupovalo pomaleji. Byt byl dokončený před Vánoci 2019.

Použité materiály

Podlaha vinyl v roli (téměř bezespárové provedení), francouzská značka Gerflor, odstín Tweed Cream. Všechny dveře jsou nové. Vstupní bezpečnostní dveře, stejně tak i posuvné antracitové dveře s částečným prosklením (obývák a ložnice) jsou od značky Solodoor a krémové dveře se stříbrnými obložkami (kovolaminát) vyráběl na základě návrhu designérky truhlář.

Velkoformátový obklad ve sprchovém koutu s výraznou kresbou je od italské keramické firmy La Faenza, série Blanco a na podlaze sprchového koutu je velkoformátová dlažba značky Refin, série Design Industry.

I když se může zdát, že za kuchyňskou linkou byl použit také keramický velkoformátový obklad, je to mýlka. Ve skutečnosti se jedná o laminovanou dřevotřísku s dekorem kamene od výrobce laminátů, rakouské firmy Fundermax. Od téže firmy je i hygienická kuchyňská pracovní deska z kompaktu s černým jádrem. Tapety pochází z produkce firmy Vavex. Doplňky a textilie pak z IKEA a XXX Lutz (výrazná motaná LED svítidla).

Co se povedlo – pohled designérky

Rekonstrukce nepodléhala stavebnímu řízení, což bylo pozitivní (nezasahovalo se do nosných konstrukcí). Nic nemuselo jít cestou dlouhého schvalovacího procesu. Konceptem a propojujícím prvkem celého prostoru je motiv moře – vlny (vlny jsou schované všude. V tapetách, v kobercích jakoby se odrážela vodní hladina, stejně tak i ve velkoformátovém abstraktním obrazu nad sedačkou, jehož motiv designérka pro klienty připravila v PC a nechala vytisknout na plátno a rám).

Vlny se objevují i v motaných LED svítidlech v obýváku a nad jídelním stolem. V předsíni zase můžeme nalézt háčky na pověšení svršků v podobě vodních kapek. Výrazná kresba velkoformátového obkladu v koupelně a na WC zase evokuje rozčeřenou vodní hladinu u břehu.

Zvětšena byla koupelna, vznikl prostorný sprchový kout. I když to tak nevypadá, v domácnosti je spousta úložného prostoru, protože skříně jsou využity až do stropu.

Uvnitř velké šatní skříně v ložnici je u stropu šatní sklopná tyč. Díky chytrému nábytkovému kování není tedy třeba přisouvat si židli ani schůdky, vše je pohodlně na dosah, přitom je využitý prostor až do stropu. Skříně v ložnici i v kuchyni obsahují velké množství plnovýsuvných šuplíků, není tedy třeba se shýbat a složitě něco „lovit“ v dolních policích, protože ty ve skříních nejsou. Nahradily je ergonomické šuplíky.

Designérka rovněž velmi ocenila bezvadnou komunikaci s klienty. Již na počátku návrhu znala všechna přání majitelů bytu, přitom jí však s důvěrou ponechali volnou ruku. Toto je vždy nezbytné, pokud má rekonstrukce dopadnout dobře. Klienti Maruška s Pepíkem patří mezi nejmilejší a velmi vděčné klienty designérky. „Sedli jsme si hned v počátku a spolupráce na jejich projektu pro mě byla z lidského i profesního hlediska balzámem, díky tomu, že klienti znali moji předchozí práci, spolupráce s nimi byla nadprůměrná a velmi úzká. Řešili jsme nejmenší detaily (ručníky, vybavení šuplíků v kuchyni, přesné vnitřní uspořádání vestavných skříní, dekorace, obrazy) a výsledný interiér je tedy společnou prací. Oproti stavu před rekonstrukcí je teď celý prostor bytu sjednocený díky použití neutrální barevnosti v základu interiéru“, doplňuje designérka.

Text: Novinky
Foto: Hedvika Novotná a časopis Bydlení mezi panely

Hedvika Novotná

Od roku 2012 pracuje pod vlastní značkou NOVOdesign. Ráda veřejnosti přednáší o designu a vychovává novou generaci interiérových designérů, pro které ve své Škole interiéru organizuje náročné individuální i skupinové kurzy, takzvané Designové maratony. Věří, že kvalita bydlení velmi působí na lidskou psychiku a celkovou životní pohodu, proto jde tak trošku proti proudu. Nechce vytvářet interiéry, ve kterých by se lidé cítili jako v neosobních showroomech nebo jako na vystylizovaných fotografiích na sociálních sítích. Preferuje jednoduchý a funkční styl, který jde ruku v ruce s ergonomií a estetikou. Svým klientům tvrdí to samé, co William Morris, výtvarník a designér 19. století, zakladatel hnutí Arts and Crafts, který již v roce 1890 řekl: „Nemějte doma nic, co nepovažujete za užitečné, nebo vám to nepřipadá krásné.“

Původní stav bytu

Byt po úpravách designérkou

Nový půdorys a změna dispozic bytu
Předchozí článek

Doporučené články

Sledujte nás

5,912FanoušciTo se mi líbí
475NásledovníciNásledovat
spot_img

Dokonalá souhra

Korado uvádí na trh nový typ radiátoru RADIK V-POWER, který je určen pro tepelná čerpadla. Radiátor dokáže zvýšit tepelný výkon až o 60 %. V současné době...

Založení zahrady projektu Zahrada Gallas

Obyvatelé první etapy projektu Zahrada Gallas v Liberci se dočkají svého bydlení dřív – nastěhují se už letos na podzim. A již nyní, ve středu...

Malý byt v centru Brna

Tento byt o velikosti 38 m2 je součástí developerského projektu v centru Brna. Majitelé si garsonku pořídili jako investiční nemovitost k pronájmu. Vzhledem k tomu, že se nachází v lokalitě...

Frýdecko-Místecký veletrh – Polárka plná nápadů

Frýdecko-Místecký veletrh tradičně zaplní halu Polárka v pátek 24. 5. a v sobotu 25. 5. Vystavovatelé z oboru Stavba – Teplo – Energie – Zahrada – Hobby budou připraveni ve...

Sanace fasád napadených plísněmi, houbami a řasami

Plísně, houby a řasy, které rostou na fasádách se projevují černými nebo zelenými skvrnami. Toto napadení fasády poškozuje, znehodnocuje jejich vzhled a také zhoršuje hygienické podmínky...